donderdag 20 juni 2013

Verlagen van de kosten verticaal transporteurs

Wie kent nog de oude personenliften in de vorm van een paternoster? Dat waren liften die bestonden uit een keten van open compartimenten die in een lus langzaam op en neer bewogen zonder te stoppen. Mensen konden instappen of uitstappen op elke verdieping die ze maar wilden. Paternosters waren vooral in de eerste helft van de 20e eeuw populair, maar vielen daarna uit de gratie. De belangrijkste reden: ze waren vrij langzaam. Mensen moesten immers genoeg tijd hebben om zonder risico in en uit te kunnen stappen.

Nu in de 21e eeuw heeft Qimarox exact hetzelfde principe toegepast in zijn verticale transporteur. Deze transporteur is een productlift die wordt aangedreven door een ketting en die continu een lus doorloopt. Een productdrager in de vorm van een vork maakt het mogelijk om producten op te pakken en af te zetten op elk niveau. Net zoals de personenliften uit het begin van de 20e eeuw kunnen we een groot aantal dragers monteren. Daardoor kan deze verticale conveyor meerdere producten tegelijkertijd oppakken, terwijl een traditionele productlift niet meer dan één product tegelijkertijd kan transporteren.

Total cost of ownership
Vandaag de dag is een goed idee voor een machine alleen niet goed genoeg. Om voorop te lopen in de markt voor material handling systemen is het noodzakelijk om na te denken over de total cost of ownership. Dat is het belangrijkste aspect waarop klanten letten.
Voor de total cost of ownership zijn vier kosten belangrijk:
  • ·         Aanschafkosten 
  •      Implementatiekosten
  • ·         Energiekosten
  • ·         Service- en onderhoudskosten

Qimarox is erin geslaagd deze kosten zo veel mogelijk te reduceren dankzij jarenlange doorontwikkeling van ons product. Een neveneffect is dat onze machine ook nog eens erg duurzaam is geworden. Hoe we dat hebben gedaan? Door de volgende zes stappen te nemen.

1 Minder onderdelen
Op het allereerste moment dat je start met bouwen van een machine, denk je niet direct aan het aantal en de kosten van de onderdelen die je gebruikt. Het belangrijkste doel is immers een machine ontwerpen die doet waarvoor het is bedoeld, ongeacht wat dat kost.
Als de machine klaar is en functioneert, is het tijd om nog eens nauwkeurig naar alle details van het ontwerp te kijken. Hoe kunnen we deze machine zo eenvoudig mogelijk maken? Hebben we echt elk onderdeel nodig dat is gemonteerd? Of kunnen we misschien ook zonder? In veel gevallen blijkt dan dat er ook betere manieren zijn om dezelfde resultaten te boeken. En het mag duidelijk zijn dat je niet hoeft te betalen voor de onderdelen die je niet gebruikt.

2 Standaardisatie van onderdelen
In het begin hebben we veel verschillende bouten en moeren in onze machine gebruikt. Toen we daar eens goed naar keken, bleek dat we lang niet zoveel verschillende bevestigingsmaterialen nodig hadden. Een aantal verschillende maten waren genoeg. Iets soortgelijks gold voor tandwielen, motoren en andere onderdelen.
Minder verschillende onderdelen betekent dat we onderdelen in grotere hoeveelheiden kunnen inkopen. Daardoor gaan prijzen omlaag en hoeven er minder onderdelen op voorraad te liggen. En niet onbelangrijk: minder verschillende onderdelen maakt het werk van service- en onderhoudsmonteurs een stuk eenvoudiger.

3 Algemeen verkrijgbare onderdelen
Het behoeft geen uitleg dat een op maat gemaakt onderdeel duur is. Dat is dan ook de reden dat we zoveel mogelijk onderdelen gebruiken die algemeen verkrijgbaar zijn. Deze onderdelen zijn niet alleen goedkoper, maar ook gemakkelijker te vinden als ze vervangen moeten worden. Een servicemonteur hoeft dan niet naar ons kantoor in Nederland te bellen als een machine kapot is, maar kan de onderdelen zelf aanschaffen bij een naburige technische groothandel.


4 Modulair ontwerp
Een machine zoals onze vertical conveyor is altijd onderdeel van een groter systeem, bijvoorbeeld een verpakkingslijn of een automatisch orderverzamelsysteem. Dat betekent dat we de machine somes moeten aanpassen om het in het grotere geheel te kunnen inpassen. Het laatste wat we willen doen, is elke keer weer opnieuw het complete ontwerp van de machine veranderen. Daarom heeft onze machine een modulair ontwerp. Als we een deel van de machine moeten aanpassen, hoeven we alleen de oude module door de nieuwe module te vervangen zonder verder ook maar iets te hoeven veranderen.

5 Stof- en vochtvrij
Eén van de bijzondere kenmerken van onze vertical conveyor is de kettingaandrijving die zich maar aan één zijde van de conveyor bevindt. Dat maakt het mogelijk om de aandrijving weg te werken in een robuuste kast. Deze kast voorkomt dat de producten op de productdrager vies worden door vet of beschadigd raken door een knappende ketting. Misschien nog belangrijker: de kast voorkomt dat de kettingaandrijving vervuild raakt door vocht en stof.

6 Minder energie
Het paternoster-principe betekent dat op hetzelfde moment evenveel productdragers omhoog als omlaag gaan. Met andere woorden: de productdragers houden elkaar in evenwicht. We hebben dus geen energie nodig om de productdragers omhoog te brengen, alleen maar voor het transporteren van de producten. Dat betekent dat deze machine erg energiezuinig  en dus duurzaam is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten