vrijdag 19 augustus 2022

Ontdek hoe de Highrunner HR9 kan helpen bij het automatiseren van de los- en palletiseerprocessen van een (logistiek) bedrijf!

 

Unieke samenwerking tussen Cartonmover en Qimarox

Automatisch container ontladen en palletiseren in de logistiek


 OMS bespaart mankracht en verbetert gezondheid met Automatic Container Unloading  

 OMS International bespaart kosten door het lossen van containers sneller te maken. De logistiek dienstverlener uit Oosterhout heeft daarvoor een unieke oplossing van Cartonmover in nauwe samenwerking met Qimarox geïnstalleerd. Met deze oplossing worden de dozen in hoog tempo gelost en automatisch gestapeld op pallets. De sleutel tot succes is de unieke patroongenerator van Qimarox die automatisch stapelpatronen genereert en vertaalt in instructies voor de palletiseermachine.

 Het lossen van containers is fysiek zwaar werk. Medewerkers moeten diep bukken, hoog reiken en voortdurend met hun lichaam draaien om de vaak grote en zware dozen één voor één op te pakken en op een telescoopband te tillen. Steeds meer retailers en groothandels die hun goederen importeren, zoeken naar oplossingen die het werk draaglijker maken. Een groot deel van hen komt uit bij Cartonmover, het bedrijf dat acht jaar geleden de eerste semi-automatische oplossing voor het lossen van zeecontainers op de markt heeft gebracht.

 Medewerkers ontlasten

Een van deze bedrijven is OMS International, dat elke dag circa honderd containers met non-food-artikelen lost voor één van de grootste supermarktketen. De logistiek dienstverlener uit Oosterhout zocht een oplossing om de tweehonderd medewerkers uit Oost-Europa te ontlasten. Via internet stuitte Jaroslaw Wiecha, operationeel directeur van OMS, op Cartonmover. Na een testperiode van een maand was hij overtuigd van het nut en het rendement van het populairste model: de ERGO.

 De Cartonmover Ergo is een verrijdbare machine met 900 mm brede transportband en een 2000 mm breed platform dat omhoog en omlaag kan bewegen. Medewerkers hoeven daardoor niet langer op de onderste dozen te staan om de bovenste dozen te kunnen pakken. Omdat de telescoopband kan zakken tot 30 centimeter van de bodem, hoeven ze de onderste dozen nauwelijks meer te tillen. Dat leidt tot aanzienlijk minder lichamelijke klachten. Iedereen kan daardoor meteen met deze machine aan de slag en tot 1800 dozen per uur verwerken. Niet voor niets draait deze machine in bijna alle Europese distributiecentra van Amazon.

 Automatisch palletiseren van dozen

De Cartonmover Ergo lost echter maar een deel van het probleem op. De dozen die dankzij deze machine met veel minder inspanning en in hoger tempo uit de container komen, moeten nog steeds worden gestapeld op pallets: een tot dan toe handmatige en arbeidsintensieve klus die eveneens leidt tot veel lichamelijke klachten. “Daarom zijn we samen met OMS op zoek gegaan naar een aanvullende oplossing voor het palletiseren van dozen. We hebben meerdere palletiseermachines en palletiseerrobots in de praktijk aan het werk gezien”, vertelt Wiecha samen met Tony Groters van Cartonmover.

 De keuze viel uiteindelijk op de Highrunner HR9 van Qimarox. Deze palletiseermachine biedt meer capaciteit dan een palletiseerrobot, ruim voldoende om de stroom dozen uit de Cartonmover te verwerken. Bijkomend voordeel is dat de dozen anders dan bij een robot aan de onderkant worden gedragen, waardoor de kans op productschade beperkt blijft. De speciale stapelmethode van Qimarox zorgt bovendien voor beter gestapelde pallets. “Met de mensen van Qimarox hadden we direct een klik. Zij waren anders dan andere leveranciers bereid om het ontwerp van de standaard machine aan te passen, waardoor we de capaciteit met nog eens 25 procent konden verhogen”, vertelt het warehouse management team van OMS.

 Nieuw: Qimarox Patroongenerator

Doorslaggevend in de keuze voor de plaatpalletiser van Qimarox is de nieuwe patroongenerator. Die is met name van belang bij het lossen van containers. Bij elke nieuwe container moet eerst het doosformaat worden vastgesteld en daarna een nieuw stapelpatroon moet worden aangemaakt. “Handmatig dozen opmeten en stapelpatronen programmeren is een tijdrovend karwei. De kosten daarvan wegen niet op tegen de voordelen van het automatisch palletiseren.”.

 De door Qimarox ontwikkelde patroongenerator werkt volledig automatisch. De medewerker hoeft alleen maar de eerste drie dozen in een 3D-scanner te plaatsen om de dimensies vast te stellen. De achterliggende software berekent automatisch het gemiddelde doosformaat inclusief de toleranties. Staat het doosformaat al in het geheugen? Dan wordt het bijbehorende stapelpatroon opgeroepen. Is het doosformaat nog niet bekend? Dan genereert de software een aantal nieuwe stapelpatronen, waaruit de medewerker er één kan selecteren. Vervolgens wordt dat patroon automatisch vertaald naar instructies voor de machine.”

 70 procent van de doosformaten

OMS is het eerste bedrijf dat de patroongenerator toepast. Daaraan is een uitgebreide test voorafgegaan. Cartonmover heeft allereerst een bestand met 8000 doosformaten van OMS naar Qimarox gestuurd, waarvan 70 procent met hulp van de patroongenerator automatisch kon worden gestapeld. “Vervolgens hebben we een paar proefpallets met uiteenlopende doosformaten naar het democenter van Qimarox in Harderwijk gestuurd. Die konden inderdaad probleemloos worden verwerkt. Dat was voldoende bewijs om de patroongenerator in gebruik te nemen”, lichten Wiecha en Groters toe.

 De Qimarox Highrunner HR9 staat opgesteld op een vaste locatie in het warehouse van OMS International. De dozen worden aangevoerd via rollenbanen en kettingbanen van Roltrax, dat ook de geïntegreerde palletwikkelaar en het bufferstation voor lege pallets heeft geleverd. Flexibele harmonicabanen van Cartonmover verbinden deze statische opstelling met de verrijdbare Cartonmover ERGO. De bekabeling, de besturing en het site management is in handen van DH. “Alle  machines zijn gebouwd in Nederland. Het totale systeem is op tijd conform planning geïnstalleerd”, vertelt Groters, die met zijn bedrijf Cartonmover als hoofdaannemer fungeerde.

 24 uur per dag, 5 dagen per week

Inmiddels draait de Cartonmover Ergo in combinatie met de Qimarox Highrunner HR9 maar liefst 24 uur per dag en 5 dagen per week. Op deze manier is OMS per dag in staat om 10.000 dozen te verwerken. Groters: “Oorspronkelijk is de Cartonmover ERGO geschikt om drie docks te bedienen. Door extra flexibele conveyors te leveren is OMS in staat om de machine bij vier docks in te zetten, waardoor het bedrijf de hele nacht kan doorwerken zonder containers te hoeven verplaatsen. Het totale systeem draait nu al meer dan een jaar met veel succes en levert een besparing om van meerdere FTE’s. Mede daardoor is de terugverdientijd kort.”

 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten