woensdag 5 september 2018

Qimarox vereenvoudigt integratie met hulp van PackML-richtlijnen


Qimarox adopteert de PackML-richtlijnen voor integratie van machines in productie- en verpakkingslijnen. Dat betekent dat de componenten van Qimarox voortaan nog eenvoudiger te integreren, bedienen en onderhouden zijn. Met PackML speelt de fabrikant van onder meer palletiseermodules en verticaal transporteurs in op een toenemende vraag uit de markt. Vrijwel alle grote fabrikanten van consumentenproducten – waaronder Nestlé, Procter & Gamble en PepsiCo – stellen PackML als randvoorwaarde voor nieuwe productie- en verpakkingslijnen.


PackML staat voor Packaging Machine Language, een richtlijn die is opgesteld door de OMAC  (Organization for Machine Automation and Control). Achter deze organisatie staan grote, wereldwijd opererende fabrikanten van consumentenproducten zoals Nestlé, Procter & Gamble en PepsiCo. In samenwerking met system integrators, machinebouwers en technologieleveranciers willen zij open standaarden creëren voor de verticale en horizontale integratie van machines. Horizontale integratie duidt op de interactie tussen de machines onderling (machine-to-machine communicatie), verticale integratie op de koppeling met centrale besturingssystemen.

De aansluiting bij PackML betekent dat de palletiseermodules, verticaaltransporteurs en andere machines van Qimarox voortaan nog eenvoudiger te integreren, bedienen en onderhouden zijn. Fabrikanten van consumentenproducten die PackML hanteren als richtlijn, slagen erin nieuwe productie- en/of verpakkingslijnen drie tot vier maanden eerder in gebruik te nemen. Zij zien de TCO (Total Cost of Ownership) van hun systemen significant dalen, terwijl de OEE (overall equipment effectiveness) stijgt. Ook system integrators en machinebouwers die de modules van Qimarox in hun oplossingen opnemen, profiteren onder meer van de vereenvoudigde integratie en versnelling van testprocedures.

Voorwaarde voor innovatie
Standaardisatie bij de realisatie van productie- en verpakkingslijnen is hard nodig. Standaarden stellen fabrikanten in staat om snel te schakelen en hun productieprocessen aan te passen op de snel opeenvolgende veranderingen in de markt. Op dit moment treft OMAC de voorbereidingen om op termijn concepten als plug-and-play en plug-and-produce mogelijk te maken. “Met PackML nemen de mogelijkheden voor innovatie toe. Als fabrikanten een vernieuwing willen doorvoeren, hoeven ze niet de besturing van een complete verpakkingslijn aan te passen. Ze hoeven zich alleen maar te concentreren op de onderdelen die moeten worden vernieuwd”, vertelt Uwe Keiter, voorzitter van de Packaging Workgroup van OMAC.

Om optimaal te profiteren van nieuwe technologieën zoals het internet of things of artificial intelligence zijn standaarden eveneens onontbeerlijk. “We kunnen vandaag de dag de data van verschillende machines in de cloud opslaan en analyseren. Dat is echter pas echt zinvol als we die data identiek vastleggen, zodat we bijvoorbeeld de prestaties van machines kunnen vergelijken en eenduidig de OEE kunnen berekenen. Met PackML is dat mogelijk”, zegt Keiter, in het dagelijks leven werkzaam als director business development consumer goods bij technologieleverancier Lenze.

Afspraken op drie terreinen
PackML omvat afspraken op drie terreinen. Het eerste terrein betreft de status van de machine. Is de status ‘idle’, dan is hij gereed om te produceren. Met een startknop kan de operator de machine dan daadwerkelijk in werking stellen, waarna de status verandert in ‘execute’. Is sprake van een storing? Dan springt de machine op ‘held’. Dankzij de uniforme set van afspraken kunnen operators zonder training een nieuwe machine bedienen en kunnen service-engineers snel achterhalen welk onderdeel van de productie- of verpakkingslijn het probleem vertoont.

Het tweede terrein betreft de modus waarin de machine wordt gebruikt. Staat die op ‘automatic’, ‘manual’ of op ‘maintenance’? Als derde en laatste zijn afspraken gemaakt over de wijze waarop data tussen de machines onderling en met het bovenliggende besturingssysteem worden uitgewisseld. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid van de machine: wordt die vermeldt in meter per seconde of in stuks per uur? Eveneens is vastgelegd dat elke machine alleen data uitwisselt met de machines die direct ervoor en erna in de lijn staan. “Als machine B een storing heeft en de status op ‘held’ springt, wordt dat alleen doorgegeven aan machine A en C maar niet aan machine D. Machines A en C kunnen daarop reageren door hun snelheid te verlagen, waardoor de status op ‘suspended’ springt. Machine C geeft die status op zijn beurt weer door aan machine D.”, legt Keiter uit.

PackML als randvoorwaarde
Niet alleen voor eindgebruikers en system integrators, maar ook voor Qimarox en andere machinebouwers biedt PackML voordelen. De richtlijn van OMAC maakt het gemakkelijker om ook de besturing van machines modulair te ontwerpen. Bij een upgrade hoeven ze alleen module aan te passen, niet de complete machine. Daardoor is minder tijd nodig voor het testen en opsporen van fouten. Bij een factory acceptance test hoeft niet meer de communicatie met andere machines te worden getest, wat een tijdbesparing tot zestig procent kan opleveren. Bij het programmeren van de machine hoeft niet steeds weer opnieuw het wiel uitgevonden te worden; tachtig procent van de software kan opnieuw worden gebruikt.

Door aan te sluiten bij PackML, speelt Qimarox in op de vraag uit de markt. “Steeds meer fabrikanten van consumentenproducten nemen PackML op als randvoorwaarde in hun offerteaanvraag. Door standaard aan de specificaties van PackML te voldoend, maken wij het onze eigen klanten – de system integrators en machinebouwers – gemakkelijker om aan die randvoorwaarde te voldoen”, vertelt Jaco Hooijer, operations manager bij Qimarox. “Bovendien zien we het belang van standaardisatie en normalisatie in de industrie. Door lid te worden van OMAC willen wij een bijdrage leveren aan de verdere verspreiding en adoptie van PackML”

Iedereen profiteert
OMAC is blij met de aansluiting van Qimarox. Steeds meer machinebouwers adopteren PackML, volgens Keiter. “We kunnen overal machines kopen en aaneen schakelen tot een productie- of verpakkingslijn. De software van de meeste machines is echter niet consistent, simpelweg omdat die door verschillende programmeurs wordt gemaakt. Dat maakt het koppelen van die machines aan bijvoorbeeld een MES (Manufacturing Execution Systeem  lastig. Het betekent ook dat operators en service-engineers voor elke machine weer opnieuw moeten worden getraind. Van richtlijnen zoals PackML profiteert iedereen in de industrie, zowel de gebruikers als de leveranciers van productiemiddelen.”


Over Qimarox
Qimarox is een toonaangevende producent van componenten voor material handling systemen die zich kenmerken door robuustheid en betrouwbaarheid. Dankzij innovatieve concepten, gepatenteerde technologieën en voortdurende doorontwikkeling slaagt Qimarox, voortgekomen uit Nedpack, erin om productliften en palletiseermachines te maken die flexibiliteit en productiviteit koppelen aan een lage total cost of ownership. System integrators en original equipment manufacturers uit de hele wereld gebruiken de machines van Qimarox in end-of-line-systemen en opslag- en orderverzamelsystemen in verschillende branches. Kijk voor meer informatie op www.qimarox.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten