vrijdag 3 december 2021

 Met een nieuwe entresolvloer is DeltaStar Nutrients erin geslaagd de orderpickcapaciteit flink uit te breiden. De onbetwiste eyecatcher in het Venlose magazijn is de Prorunner mk5 van Qimarox, die kunststof bakken van de entresolvloer naar de begane grond transporteert. System integrator Eslogic heeft deze verticale transporteur in slechts drie dagen geïnstalleerd en geïntegreerd. Peter Gatzen van DeltaStar is blij met de aanschaf. “Dit is een betrouwbaar, doeltreffend en eenvoudig systeem dat perfect past in onze operatie.”

 In 1994 was DeltaStar Nutrients een van de eerste pioniers in voedingssupplementen. De groothandel startte met het importeren van hoogwaardige voedingssupplementen van Amerikaanse merken als Natures Plus en Allergy Research Group. “Inmiddels beschikken we over een assortiment van bijna duizend artikelen, waaronder een eigen productlijn met de naam Vitaplex. We leveren aan artsen, therapeuten en hun patiënten in alle Duitstalige landen en de Benelux”, vertelt Peter Gatzen, CEO van DeltaStar.

 In 2019 verhuisde de groothandel naar een nieuw pand op de Brightlands Campus in Venlo. Het oude magazijn was te klein geworden en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. “Hier zitten we in een omgeving met kennisinstellingen, onderzoekslaboratoria en bedrijven op het gebied van voeding en gezondheid. Dat nodigt uit tot samenwerking. Bovendien hebben we nu een representatief pand waar we graag artsen en therapeuten ontvangen”, verklaart Gatzen.

 Meer capaciteit met extra verdieping

In het nieuwe magazijn lopen de orderpickers met karren langs de legbordstellingen om de bestelde producten te verzamelen in kunststof bakken. Voor het transport van de bakken naar de inpakafdeling heeft DeltaStar de hulp van Eslogic ingeschakeld. Deze system integrator heeft in de zomer van 2019 een eenvoudig maar doeltreffend systeem met een rollenbaan en zes inpaktafels geïnstalleerd.

 Nog geen jaar na de ingebruikname moest DeltaStar alweer op zoek naar uitbreiding van de orderpickcapaciteit. De reden was de snelle groei en de toename van het aantal stock keeping units (SKU’s). “We hebben besloten een extra verdieping te creëren door de bouw van een entresolvloer”, legt Gatzen uit. “Dat leidde tot een nieuwe uitdaging: het verticaal transport van de kunststof bakken van de entresolvloer naar de begane grond. Hiervoor hebben we opnieuw Eslogic om hulp gevraagd.”

 Veel minder ruimtebeslag

Eslogic heeft verschillende opties in kaart gebracht, waaronder rollenbanen en bandtransporteurs. Die hebben als nadeel dat het hoogteverschil alleen met een kleine hellingshoek kan worden overbrugd. “Dat betekent dat een rollenbaan of bandtransporteur relatief veel ruimte in beslag neemt. Daarom ging de voorkeur uit naar een goederenlift. De investeringskosten zijn hoger, maar het ruimtebeslag veel minder”, vertelt Paul Zeebregts, eigenaar van Eslogic.

 De keuze viel op de Prorunner mk5 van Qimarox. Deze verticale conveyor bestaat uit meerdere productdragers die een omloop maken volgens het paternoster-principe. De productdragers pakken de kunststof bakken op van een rollenbaan op de entresolvloer en zetten die weer af op een rollenbaan op de begane grond. Vervolgens kunnen de bakken twee kanten op: richting de legbordstellingen voor de ontbrekende producten of rechtstreeks naar de inpaktafels.

 Echte eyecatcher

Voordat de keuze werd gemaakt, hebben Eslogic en DeltaStar samen een bezoek gebracht aan het democentrum van Qimarox in Harderwijk. Daar raakten ze snel overtuigd. “We hadden een conventionele productlift kunnen inzetten, maar dit is een elegant en eenvoudig systeem met vergelijkbare investeringskosten”, vertelt Zeebregts, die bijval krijgt van Gatzen. “De Prorunner mk5 is een echte eyecatcher in ons magazijn. Dat is belangrijk, want wij willen kwaliteit uitstralen, ook in de logistiek.”

 De Prorunner mk5 van DeltaStar is 5,20 meter hoog. Het eerste ontwerp telde twee productdragers, maar met het oog op de groei is dat uitgebreid tot vijf. Daardoor kan de verticale transporteur maar liefst 1200 kunststof bakken per uur verplaatsen, veel meer dan de capaciteit die de Venlose groothandel op dit moment nodig heeft. “Maar het gaat ons niet om de capaciteit”, stelt Gatzen. “Het belangrijkste is dat we een betrouwbaar, doeltreffend en in essentie eenvoudig systeem hebben dat perfect past in onze operatie en onze filosofie.”

 Conform planning en begroting

Voor Eslogic betekende de installatie van de Prorunner mk5 de eerste samenwerking met Qimarox. Die samenwerking is uitstekend bevallen en verlopen conform planning en begroting zonder tegenvallers. “De transporteur is op tijd geleverd en was binnen drie dagen gebruiksklaar. De machine beschikt over slechts één elektromotor en ingebouwde, bekabelde sensoren met één aansluitingspunt. Aansluiting op de besturingskast was snel en eenvoudig”, legt Zeebregts uit.

 De door Eslogic ontwikkelde besturingssoftware zorgt ervoor dat de transporteur van Qimarox en de rollenbanen voor in- en uitvoer van bakken perfect met elkaar samenwerken. “We hebben de besturing zo ontworpen dat de transporteur automatisch stopt als er even geen aanvoer is. Daardoor wordt geen onnodig energie verspild”, zegt Zeebregts. Dat spreekt Gatzen bijzonder aan. “Wij zitten hier in een energieneutraal pand zonder gasaansluiting en met zonnepanelen. Duurzaam omgaan met grondstoffen en energie staat hoog op ons prioriteitenlijstje.” Een ander voordeel van de lift is dat de lift werkt volgens het paternoster principe, dat houdt in dat de (lege) lift zelf altijd in evenwicht is daardoor wordt er alleen energie verbruikt voor het heffen van het product. Hierdoor kan een relatief kleine aandrijving volstaan voor het heffen van meerdere productdragers.

 Concurrerende prijs

De Prorunner mk5 werkt uitstekend. De betrouwbaarheid is erg hoog, storingen komen vrijwel niet voor. Bijkomend voordeel: de verticale transporteur maakt weinig geluid, wat wel zo fijn is voor de orderpickers op de werkvloer. “Het is een standaard oplossing met bewezen technologie en een concurrerende prijs van een leverancier met veel ervaring”, benadrukt Zeebregts. Gatzen: “Ik ben er trots op dat we deze verticale transporteur in ons magazijn hebben staan. Dit is een oplossing waarmee ook veel andere bedrijven hun efficiëntie flink kunnen verbeteren.”
Geen opmerkingen:

Een reactie posten